DE VIER INZICHTEN
"De Vier Inzichten ( Overeenkomsten)"
is een veel gelezen boek over de werking van de Geest. Wereldwijd zijn er meer dan 5 miljoen exemplaren van dit dunne boekje verkocht.
Maar wat bedoelt de schrijver met 'inzichten van overeenkomst'? In het eerste hoofdstuk zet Miguel Ruiz zijn theorie uiteen over hoe ons denken gevormd wordt. Volgens het boek worden kinderen vanaf hun geboorte bepaalde regels aangeleerd. Op subtiele wijze wordt aan kinderen vertelt hoe ze moeten leven door hun ouders, school en de maatschappij. Wanneer ben je een ‘goede jongen’ of ‘goed meisje en wanneer ben je een ‘slechte jongen’ of ‘slecht meisje’? De regels waar we het mee eens zijn worden ‘Inzichten’. Eerst hebben we onze ouders nodig die deze regels keer op keer voor ons herhalen. Maar na een tijdje zitten ze in ons hoofd en kunnen we onszelf onthouden aan de regels op het moment dat we op het punt staan die te breken. Don Miguel Ruiz schetst een beeld van een innerlijke wildernis: deze beoordeelt iedere handeling die we verrichten.
Daarnaast is er de innerlijke Victim: deze gelooft alles wat de Judge zegt en zwelgt in zelfmedelijden. Deze twee gezellige figuren houden elkaar in stand. Inzichten kan je vergelijken met een ideaalbeeld.
Volgens Don Miguel Ruiz streven we allemaal naar een ideaalbeeld van onszelf, gevormd in onze jeugd.
Dit is hoe je volgens je Inzichten zou moeten zijn. In de werkelijkheid blijk je natuurlijk niet aan dit onrealistische ideaalbeeld te kunnen voldoen. Dit zorgt er volgens Miguel Ruiz voor dat er zo veel mensen zijn die zichzelf niet accepteren zoals ze daadwerkelijk zijn, wat leidt tot een heleboel ellende. “Leven in een droom van de hel,” zoals hij het verwoordt.
* Om te leven is de grootste angst die mensen hebben.
* De dood is niet de grootste angst die we hebben: onze grootste angst is het risico te nemen om te leven - het risico om te leven en uit te drukken wat we werkelijk zijn.
* Gewoon onszelf zijn is de grootste angst van mensen.
* We hebben geleerd ons leven te leven door te proberen aan de eisen van andere mensen te voldoen.
* We hebben geleerd te leven naar de standpunten van andere mensen uit angst om niet geaccepteerd te worden of niet goed genoeg te zijn voor iemand anders.
De oplossing, volgens De 4 Inzichten
De oplossing is om te raden te gaan bij jezelf en je bewust te worden van alle Inzichten die je met jezelf hebt gemaakt.
Ga eens na bij jezelf:
wat heb jij voor ‘regeltjes’?
“Ik mag niet lui zijn”?
“Ik moet elk jaar 2 keer op vakantie”?
“Iedereen moeten mij aardig vinden”?
“Mensen mogen geen zwakte tonen?”
Waarschijnlijk zeg je deze subtiele regeltjes zo vaak tegen jezelf dat je er niet meer bewust van bent. Toch kan je dat veel inzicht opleveren. Sta er eens bij stil wat jij op een dag allemaal tegen jezelf zegt en stel jezelf de vraag:
Vind ik dit echt?
Klopt dit wel? Levert deze gedachte mij iets op?
Of maakt hij me alleen maar gestrest en uitgeput?
Volgens Miguel Ruiz zou ieder mens ontelbaar veel grote en kleine Inzichten hebben die vaak ook nog in tegenstrijd zijn met elkaar.
Tijd voor het volgende deel:
vier positieve, nieuwe Inzichten!
Inzicht 1: Wees onberispelijk met je woord
Miguel Ruiz stelt dat er veel macht zit in woorden. Woorden kunnen mensen emotioneren. Woorden kunnen liefde veroorzaken. Woorden kunnen mensen ertoe zetten anderen te vermoorden. Zoals Miguel Ruiz het zegt: “Je woord is pure magie.
En misbruik van het woord is zwarte magie.” Concreet gezien betekent onberispelijk zijn met je woord dat je alleen de waarheid spreekt en niet kwaadspreekt over anderen achter hun rug om. Miguel Ruiz moedigt je aan om je woorden te gebruiken om liefde te verspreiden. Geef jezelf en anderen complimenten en zeg alleen dingen als je ze echt meent.
Inzicht 2: Trek je niets persoonlijk aan
Dit tweede Inzicht bouwt voort op de eerder genoemde theorie. Ieder mens leeft in zijn eigen droom. Ieder mens heeft zijn eigen Inzicht en die is dan weer anders dan jouw Inzicht. Om die reden heeft alles wat de ander zegt en doet alles te maken met haar Inzicht, haar manier van naar de wereld kijken, en heeft het niks maar dan ook niks te maken met jou.
“Niets dat andere mensen doen, komt door jou. Het komt door henzelf.”
Miguel Ruiz wil je op het hart drukken om jezelf niets persoonlijk aan te trekken van wat anderen doen of zeggen. Niet als ze je beledigen, maar ook niet als ze je complimentjes geven. Deze beledigingen en lof hebben namelijk niks met jou te maken, maar met hen. Miguel Ruiz noemt het zelfs de meest extreme vorm van egoïsme wanneer je je dingen persoonlijk aantrekt. Als je je iets persoonlijk aantrekt zou dit er namelijk op duiden dat je er van uitgaat dat alles over jou gaat. Het is menselijk om te denken dat jij voor alles verantwoordelijk bent. Maar dat is een hele vermoeiende last. En gewoon simpelweg niet waar. Wanneer het je lukt om immuun te worden voor wat anderen over je denken, zal je volgens Miguel Ruiz een stuk minder last hebben van emotioneel lijden, jaloezie en boosheid. Je zal je bevrijd voelen.
Inzicht 3: Doe geen aannames
In dit hoofdstuk beschrijft Miguel Ruiz dat wij mensen al snel geneigd zijn om aannames te maken. Anderen gedragen zich op een bepaalde manier. Wij maken daar aannames over (en nemen het vaak persoonlijk), wat leidt tot een heleboel misverstanden, conflict en ellende.
Vooral in de relaties met mensen die dichtbij ons staan zijn we veel geneigd om aannames te doen. Hannah noemt het voorbeeld: “Mijn partner kent me zo goed. Hij weet vast wel wat mij nu dwars zit,” denken we vaak en vervolgens spreken we ons niet uit vanwege die aanname. Wanneer onze partner toch geen gedachtelezer blijkt te zijn, voelen we ons gekwetst. Stel jezelf de vraag zoals de bekende Byron Katie dat altijd doet:
"Is het waar? Echt waar? Hoe weet je dat?"
Miguel Ruiz moedigt je dus aan om gewoon geen aannames te doen. Wanneer iets onduidelijk voor je is, stel dan gewoon vragen. Als je iets wil van een ander, vraag daar dan om. Het streven is om helder en duidelijk te communiceren. Op die manier ben je automatisch onberispelijk met je woorden en ontstaat er minder verwarring en conflict.
Inzicht 4: Doe altijd je best
Het vierde Inzicht luidt om altijd zo goed mogelijk je best te doen. Niet meer en niet minder. Miguel Ruiz plaatst daarbij wel de voetnoot dat je best doen niet iedere dag hetzelfde hoeft te betekenen. Op een complete rotdag is ‘je best’ misschien wel gewoon de dag doorkomen. Maar als je ’s ochtends uitgerust en gemotiveerd wakker wordt, ligt dat niveau van jouw best een stuk hoger. Houd daarom altijd rekening met hoe je je voelt.
Miguel Ruiz stelt dat als je meer dan je best doet en dus eigenlijk te hard werkt, dit leidt tot vermoeidheid. Als je dit op de lange termijn blijft doen, zul je er juist langer over doen om je doel te behalen. Doe je minder dan je best, dan leidt dit tot gevoelens van frustratie, schuldgevoel, spijt en zelfkritiek.
Wanneer je gewoon je best doet, niet meer en niet minder, heb je nooit een reden om je slecht te voelen over jezelf.
Miguel Ruiz raadt je aan om iedere taak die je doet in het leven met volledige overgave te doen. Ook iets simpels zoals de afwas doen kan in een ritueel worden veranderd.
Volgens Miguel Ruiz moet je proberen om je best te doen, puur omdat je dat graag doet. Niet voor een beloning. Wanneer je een handeling alleen doet voor een beloning, zal je de handeling zelf op een gegeven moment gaan haten.
* Je bent geboren met het recht om gelukkig te zijn.
* Je bent geboren met het recht om lief te hebben, te genieten en je liefde te delen.
* Je leeft, dus neem je leven en geniet ervan.
* Je kunt alleen jezelf zijn als je je best doet.
* Als je niet je best doet, ontzeg je jezelf het recht om jezelf te zijn.
Wat ikzelf vooral erg belangrijk vind is dat Miguel Ruiz, zeker niet negatief staat tegenover het boek de Bijbel, het boek dat hijzelf ook regelmatig ter hand neemt.
Hierin wijkt Miguel Ruiz zeker af van heel veel andere wijze mensen op aarde, die het boek eerder willen opvatten als een concurrent of zelfs tegenstander, omdat ze niet uitgaan van de Bijbel zelfs, maar van dat wat veel mensen er dus maar van denken te maken.
"THE FOUR AGREEMENTS"
It is a phenomenon in the world of books about the Spirit. More than 5 million copies of this thin booklet have been sold worldwide.
But what does the writer mean by 'agreements'? In the first chapter,
Miguel Ruiz explains his theory of how our thinking is formed. According to the book, children are taught certain rules from birth. Children are subtly told how they should live by their parents, school and society. When are you a "good boy" or "good girl" and when are you a "bad boy" or "bad girl"?
The rules we agree to become “Insights.”
First, we need our parents to repeat these rules for us over and over again. But after a while they are in our heads and we can abstain from the rules the moment we are about to break them. Don Miguel Ruiz paints a picture of an inner wilderness: it judges every action we take.
Then there is the inner Victim: it believes everything the Judge says and revels in self-pity. These two cozy figures keep each other going. You can compare agreements with an ideal image.
According to Don Miguel Ruiz, we all strive for an ideal image of ourselves, formed in our youth.
This is how you should be according to your Insights. In reality, of course, it turns out that you cannot meet this unrealistic ideal. According to Miguel Ruiz, this leads to so many people who do not accept themselves as they really are, leading to a lot of misery.
“Living in a dream of hell,” as he puts it.
* To live is the greatest fear people have.
* Death is not the greatest fear we have: our greatest fear is to take the risk of living - the risk of living and expressing what we really are.
* Just being ourselves is people's biggest fear.
* We have learned to live our lives by trying to meet the demands of other people.
* We have learned to live by other people's points of view for fear of not being accepted or not being good enough for someone else.
The solution, according to The 4 Agreements
The solution is to guess within yourself and become aware of all the Insights you have made with yourself.
Take a look at yourself:
what are your "rules"?
"I can't be lazy"?
“I have to go on holiday twice a year”?
“Everyone should like me”?
“People are not allowed to show weakness?”
You probably say these subtle rules to yourself so often that you are no longer aware of them. However, that can provide you with a lot of insight. Think about what you say to yourself one day and ask yourself:
Do I really like this? Is this correct?
Does this thought give me anything?
Or is he just making me stressed and exhausted?
According to Miguel Ruiz, every person would have countless large and small Insights that often also conflict with each other.
Time for the next part:
four positive, new agreements!
Agreement 1: Be impeccable with your word
Miguel Ruiz argues that there is a lot of power in words. Words can make people emotional. Words can cause love. Words can lead people to kill others.
As Miguel Ruiz puts it: “Your word is pure magic.
And misuse of the word is black magic.” In concrete terms, being impeccable with your word means only speaking the truth and not slandering others behind their backs.
Miguel Ruiz encourages you to use your words to spread love.
Compliment yourself and others and only say things when you really mean them.
Agreement 2: Don't take anything personally
This second Insight builds on the aforementioned theory. Everyone lives in their own dream. Every person has his own Insight, which is different from your Insight. For that reason, everything the other says and does has everything to do with her Insight, her way of looking at the world, and has nothing to do with you.
“Nothing that other people do is because of you. It's because of them.”
Miguel Ruiz wants to urge you not to take anything personally from what others do or say. Not if they insult you, nor if they compliment you. These insults and praise have nothing to do with you, but with them. Miguel Ruiz even calls it the most extreme form of selfishness when you take things personally. If you take something personally, it would indicate that you assume that everything is about you. It is human to think that you are responsible for everything. But that is a very tiring burden. And just simply not true. When you manage to become immune to what others think about you, you will experience a lot less emotional suffering, jealousy and anger, according to MiguelRuiz. you will you” and feel liberated.
Agreement 3: Don't make assumptions
In this chapter Miguel Ruiz describes that we humans are prone to make assumptions. Others behave in a certain way. We make assumptions about this (and often take it personally), which leads to a lot of misunderstanding, conflict and misery.
Especially in relationships with people close to us, we tend to make assumptions. Hannah mentions the example: “My partner knows me so well.
He probably knows what's bothering me right now,” we often think and then we don't speak out because of that assumption. When our partner turns out not to be a mind reader, we feel hurt.
Ask yourself like the famous
Byron Katie always does:
"Is it true? Really? How do you know?"
So Miguel Ruiz encourages you to just make no assumptions.
If something is unclear to you, just ask questions.
If you want something from someone else, ask for it. The aim is to communicate clearly and clearly. That way you are automatically impeccable with your words and there is less confusion and conflict.
Agreement 4: Always do your best
The fourth Insight is to always do your best. No more and no less. Miguel Ruiz does add the footnote that doing your best doesn't have to mean the same every day. On a completely off day, "your best" might just be getting through the day. But if you wake up rested and motivated in the morning, that level of your best is a lot higher. Therefore, always take into account how you feel.
Miguel Ruiz argues that if you do more than your best and thus actually work too hard, this leads to fatigue. If you keep doing this in the long run, you will actually take longer to achieve your goal. Doing less than your best leads to feelings of frustration, guilt, regret, and self-criticism.
When you just do your best, no more, no less, you'll never have a reason to feel bad about yourself. Miguel Ruiz advises you to do whatever task you do in life with complete dedication. Even something as simple as washing the dishes can be turned into a ritual.
According to Miguel Ruiz, you should try to do your best just because you like to do it. Not for a reward. When you do an act only for a reward,
you will eventually hate the act itself.
* You were born with the right to be happy.
* You were born with the right to love, enjoy and share your love.
* You live, so take your life and enjoy it.
* You can only be yourself if you do your best.
* If you don't try your best, you're denying yourself the right to be yourself.
What I personally find very important is that Miguel Ruiz certainly does not have a negative attitude towards the book of the Bible, the book that he himself regularly picks up.
In this, Miguel Ruiz certainly differs from many other wise people on earth, who would rather see the book as a competitor or even opponent, because they do not even start from the Bible, but from what many people think they make of it.
brontekst zie ook https://www.dickvoorelkaar.nl/de-vier-inzichten-van-don-miquel-ruiz
Maak jouw eigen website met JouwWeb